Terveen elämän puolesta - huumeita vastaan

Klubimme Suomen Tullille lahjoittama Martti-koira isäntänsä, koiranohjaaja Pekka Närhilän
(Pohjoisen tullipiirin tiedusteluyksikkö) ja klubimme presidentin Timo Kropsun kanssa
Martti-koiran kummi Martti Kiikka antamassa pientä muistolahjaa koiranohjaaja Pekka Närhilälle
vierailusta klubissamme.

Yksi Kauniaisten Rotary Clubin merkittävistä projekteista

Martti-koira klubimme lahjoitus Suomen Tullille
Klubimme Suomen Tullille vuonna 1998 luovuttama Martti-koira on ns. vakinaisessa toimisuhteessa huumekoirana Pohjoisen tullipiirin tiedusteluyksikössä Torniossa. Tässä tiedusteluyksikössä on kaikkiaan 11 miestä ja 2 koiraa. Pohjoinen tullipiiri kattaa entiset Lapin ja Oulun läänit.
Koira ja ohjaajansa kulkevat normaalisti siviilivaatteissa tehtävissä toimiessaan.
Närhilän mukaan Martti-koira on ollut mukana useissa törkeissä huumausainerikoksissa mukana. Suurin osa näistä valtakuntamme rajalla. Pelkästään Martti-koirankin löydöksiä on ollut kymmeniä.
Tullin tiedusteluyksikkö on läheisessä yhteistyössä mm. poliisin ja vankilaviranomaisten kanssa. Lisäksi yhteistyötä tehdään Matkahuollon, Postin ja Puolustusvoimien kanssa (mm. tulotarkastukset Rovaniemellä ja Sodankylässä, joissa useampia huumelöytöjä per palvelukseenastumiserä). Edelleen toiminta kattaa katuvalvontaa ja mm. festivaaleja. Kouluissa tehdään ennaltaehkäisevää huumetyötä sekä koulujen asuntoloita tarkistetaan ajoittain.
Huumetyön merkityksestä Närhilä mainitsi muutaman nimeltä mainitsemattoman surullisen esimerkin, joissa kotietsinnöissä on tavattu vanhemmat voimakkaan huumeen vaikutuksen alaisena ja pienetkin lapset heitteillä kotonaan (potat täynnä, sängyt sottaisina jne.)
Nyt Martti-koira oli viikon täydennyskoulutuksessa Tullin koirakoulutuskeskuksessa Veikkolassa. Koulutuksessa käydään läpi mm. kaikki uudet aineet, joita markkinoille aina ajoittain tulee.
Martti-koiralla virkaikää on vielä muutama vuosi jäljellä, koska koiran virkaikä jatkuu aina 7 – 10 ikävuoteen ennen eläkkeelle jäämistä.
Muuten Martti-koira on aivan tavallinen ”perheenjäsen” Närhilän perheessä silloin, kun isäntä ja koira eivät ole palveluksessa.
Närhilän mukaan Martti-koira on erinomainen palveluskaveri ja ”perheenjäsen” – ei vähiten hienon ja ystävällisen luonteensa vuoksi.