Kausi 2015-2016 Presidentti Timo Kropsu

Kauniainen - Grankulla Rotary  Clubin syyskausi päättyi perinteisin menoin Kauniaisten kirkossa, jossa kirkkoherra Mauri Vihko piti musiikkipitoisen hartaushetken. Kirkkokahvit nautittiin myös ne perinteisesti joulutorttujen kera

Klubin presidentti Timo Kropsu tuomassa klubimme joulutervehdyksen Avoimen perhepäivätoiminnan vetäjille!

***

Mihin menet työmarkkinajärjestelmä?

Entinen valtakunnansovittelija, varatuomari Juhani Salonius piti 1.12.2015 erinomaisen katsauksen Suomen nykyiseen työmarkkinajärjestelmään. Järjestelmä on saanut alkunsa vuonna 1491 Turusta, kun yllätys, yllätys ahtaajat ovat menneet lakkoon.

Nykyinen lainsäädäntö ja käytänteet ovat pääosin neljäkymmentäluvun lopulta, sääntelytaloudesta. Järjetelmä vaatii toimiakseen molemminpuolista ehdotonta luottamusta, jota oli sodan jälkeisessä Suomessa. Nyt tilanne on toinen, minkä osoittaa Suomen 140 laitonta lakkoa vuodessa verrattuna esimerkiksi Ruotisn viiteen.

Katsauksessa kerrottiin myös lyhyesti eroja eri maiden järjestelmissä. Kysymykseen, mikä on paras järjestelmä, Salonius vastasi, ettei sellaista ole. Eri maiden järjestelmissä on hyviä piirteitä. Saksassa mm. on toimiva työntekijöiden osallistuminen yrityksen toimintaan. Muutamassa muussa maassa taas paikallinen sopiminen on hyvin hoidettu.

***

Maahanmuuttajaoppilaat Suomen peruskoulussa

Lukuisat veljet olivat tulleet tutustumaan uuteen kokouspaikkaamme 15.12.2015 Työväenakatemiassa. Tilat ovat tarkoitukseeen varsin sopivat.

Klubikokous päätti merkittävästä asiasta. Esitämme Irmeli Viherluoto-Lindströmiä piirikuvernööriksi! Päätös tehtiin yksimielisesti ja monin kannustavin sanoin.

Matinlahden koulun rehtori Kari Kotiniemi piti kokouksen jälkeen ajankohtaisen esityksen maahanmuuttajalapsista. Hän on työskennellyt Espoossa ensin opettajana ja nyttemmmin jo vuosia rehtorina seuraten maahanmuuttajalasten määrän kasvua.

Saimme aluksi rautaisannoksen koulujargonia. Rehtori Kotiniemi kertoi mitä kaikki mediassa vilisevät erilaiset termit ja lyhenteet pitävät sisällään. Paketin jälkeen pystyy oleellisesti paremmin ymmärtämään käytävää julkista keskustelua.

Kaikki maahanmuutajataustaiset lapset eivät ole pakolaisia. Merkittävä osuus ovat vanhempiensa mukaana ulkomaankomennukselta palaavat suomalaiset lapset, joiden suomenkielen taito on päässyt ruostumaan ja lyhyille työkomennuksille Suomeen tulevat korkeakoulutettujen perheiden lapset sekä työn perässä muuttavien vanhempien lapset. 

Lapsen koulumenestykseen vaikuttaa paljolti perheen halu ja kyky auttaa lasta. Perheen tausta ei siis suoraan kerro, onko lapsella onnistumisen edellytykset. Kyse on paljolti siitä, onko perhe asettumassa Suomeen vai vain käymässä. Suomenkieli on vaikea kieli ja sen oppimiseen pitää olla motivaatio.

***

Vuosi- ja vaalikokous

Klubin vuosi- ja vaalikokous pidetiin 17.11.2015 klubikokouksen jälkeen. Kokous sujui hyvin valmisteltuna nopeasti.

Muistattehan veljet, että klubin jäsensivuilla on nähtävissä vuosikokousten pöytäkirjoja jo usealta vuodelta. Lisää vanhoja pöytäkirjoja skannataan vielä tämän talven aikana.

***

Suomen koripallon nousu

Koripallovalmentaja, kaikkien aikojen paras suomalainen koripalloilija Hanno Möttölä esitelmöi 17.11.2015 suomalaisen koripallon nuosuun johtaneista tekijöistä ja niistä toimenpiteistä, joilla suomalainen koripallo pidetään nykyisellä, hyvällä tasollaan. Koripallo on aikoinaan kehitetty yliopistopeliksi ja se on tänä päivänäkin suurista pallopeleistä akateemisin. Mm. USA:n yliopistosarjoissa pelaavilta nuorilta vaaditaan sekä urheilullista että akateemista menestystä.

Fanikulttuurista sen synnystä ja nykyisyydestä Möttölä kertoi elävästi. Susijengin fanikulttuurin erityispiirre suomalaisittai on perhekeskeisyys. Faneja on pienistä lapsista eläkeläisiin.

Möttölä kertoi myös nykyisestä valmennusjärjestelmästä sekä työpaikastaan Helsinki Basket Academyssa. Koripalloliiton valmennusjärjestelmä tukee useamman lajin harjoittelua nuorena, mutta samalla ainoana palllopelinä Suomessa mahdollistaa ikäluokkansa huipuille sekä lukio-opinnot että kovan, ammattilaisuuteen tähtäävän harjoittelun.

Mielenkiintoisessa keskustelussa esityksen jälkeen sivuttiin myös koululiikuntaa. Möttölä kertoi USA:n nourison liikunnan keskittyvän kouluihin, jolloin mm. Suomessa yleisiltä lapsille raskailta, myöhään iltaan venyviltä harjoituksilta ja vanhempia rassaavilta kyydeiltä vältytään. Suomalaisella koulujärjestelmälläkin olisi oppimista.

***

Kuvernöörin vierailu

Piirikuvernööri Ritva Heinonen puolisoineen vieraili klubissamme 10.11.2015. Kuvernööri kertoi RI presidentin terveisten lisäksi tuntojaan kuvernöörinä olosta. 

Erityisesti jäi mieleen hänen antamansa vastaus virolaisessa klubissa, kun siellä oli kysytty miten virolaiset klubit eroavat suomalaisista klubeista: yhtä paljon kuin teidän klubinne tuosta naapuriklubissta. Kuvernööri kannusti yhteistoimintaan klubien välillä piirin sisällä niin, että muistetaan myös piirin eteläiset klubit.

***

Länsimetro

Olimme Tapiolassa tutustumassa 27.10.2015 Länsimetroon. Erittäin mielenkiintoisen ja visuaalisesti oivasti toteutetun esityksen piti viestintäpäällikkö Satu Linkola. Insinööripainotteinen klubimme sai moneen kysymykseen täydentävät vastaukset esityksen pitäjältä.

***

Matti Kuusimäki kertoo

Valtakunnan syyttäjän tehtävästä pilke silmäkulmassa

Enetinen valtakunnansyytäjä, professori Matti Kuusimäki kertoi otsikolla "Valtakunnan syyttäjän viran alkutaipaleelta jäi humoristisiakin muistijälkiä" kokouksessamme 6.10.2015. Kertomuksissa oli sekä hauska että ammatillisesti hyvin mielenkiintoinen puolensa.

Jutuista nousi hauskojen tapahtumien lisäksi kaksi asiaa erityisesti esille. Ensinnäkin perheen tuen merkitys. Useaan otteeseen Matti painotti vaimonsa merkitystä tukena työn viedessä miestä.

Toisena seikkana on oli tehtävän julkisuus ja suhteet mediaan. Vaikka asian oli teoriassa tiennyt ottaessaan viran vastaan, yllätti se kuitenkin käytännössä. 

Ajankohtaista Puolustusvoimista

Valmiuspäällikkö, prikaatikenraali Markku Myllykangas kertoi 15.9.2015 ajankohtaista Puolustusvoimista. Mielenkiintoinen esitelmä leikkasi niin muuttuvaa eurooppalaista tilanentta kuin Puolustusvoimien tehtäviäkin.

***

Klubilaiset Piirin 1420 syyskokouksessa.
Kuva Pertti Huitu

 

***

Klubin viikkokokouksen vieraana Professori emerita Riitta Nikula ja aiheena: Miksi rivitalo rantautui Suomeen vasta myöhäisessä vaiheessa?

***

Terassikokous

Elokuun 18. kokoonnuimme pienellä joukolla kertomaan kesäkuulumisia.

***

 

 

 

Presidentin vitjojen vaihto 13.5.2015

 

Kauden 2014 - 2015 presidentti Jouni Jokelainen on

luovuttanut presidentin tunnusmerkit - vitjat ja

rintamerkin - kauden 2015 - 2016 presidentille

Timo Kropsulle!

 

Kiitos Jouni ja onnea ja menestystä Timo!